Pemakanan Yang Seimbang

Dipetik dari “jejariaccess.com”

Utamakan penggunaan sayur-sayuran dalam masakan.
Lemak pada daging dan ayam harus dibuang termasuk kulit yang mengandungi kalesterol tinggi.
Mengukus atau merebus adalah kaedah yang terbaik berbanding membakar, goreng atau panggang.
Gunakan tisu tebal untuk serap minyak lebihan selepas masak makanan amat digalakkan.
Lebihan minyak dalam masakan sup dan kari perlu dibuang.
Minimumkan penggunaan minyak amat disyorkan, dapat juga berjimat.
Bahan perencah semulajadi seperti daun limau purut, seledri, kayu manis diguna tambah perisa.
Santan kelapa digantikan dengan susu rendah lemak atau santan cair.

food pyramid

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: