Peribahasa

from – Lynda TV3

Peribahasa : Lembu punya susu, Nestle dapat nama.
Maknanya: Macam mana keras bekerja pun, macam mana nya canggih idea kita pun, last last, boss jugak yang dapat nama. Apakan tidak, kat dalam management meeting, mana kita tau apa yang boss khabarkan kat ketua boss.

Peribahasa: Melepaskan batuk didalam lift.

Maknanya: Helo! Kalau nak lepaskan penyakit atau kuman tu carilah tempat yang sesuai! Jangan lah tempat awam yang ter-enclosed. Besar nya hamlau!

Peribahasa: Seperti anjing jantan dgn anjing betina.

Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu…asek nak beromen aje.

Peribahasa: Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ke taik jugak dia hinggap.

Maknanya: Orang kalau dah perokok tu…kalau dia berenti….akhirnya dia gerenti start balik punyer.

Peribahasa:Sepandai -pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.

Maknanya: Jangan macam bagus….pasal yg macam bagus tu lah selalunya tak bagus..

Peribahasa: Biar putih tulang jangan kuning gigi.

Maknanya: Macam mana nya hensem ke, macho ke, hero ke, kalau gigi tu tak jaga, kuning-berkarat, jangan lah eksen kental nak tackle pompan. Geli-geman di buat nya.

Peribahasa: Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?

Maknanya: Ada orang kentotlah tu…

Peribahasa: Seperti kacang luperkan mamak kacang putih.

Maknanya: Orang yg tak sedar diri….tak kenang jasa baik orang yg muler-muler memfofularkan dia.

Peribahasa: Ader udang di sebalik udang lain

Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang….check betul-betul, mesti ader sorang lagi…… kat bawah ke….kat tengah ke…tengah baring ke….

Peribahasa: Biar mati anak jgn mati pucuk

Maknanya: Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak…….bro! !!!

Peribahasa: Sudah jatuh ditimpa piano-
Maknanya: Nasib malang yg tak agak-agak.

Peribahasa: Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.

Maknanya: maknernyer . . maknernya… ………. . Jgn nak tersengeh2 kat depan PC. Pi ah buat keje…muahaha. .CHOWWWW. .

 

7 Responses

  1. peribahasa : Hangat-hangat Tahi Ayam
    maknanye : mende kat tangan yang ko kaut dari reban tu bukan kuih raya.

  2. Hahahaha boleh guna pakai juga tu bro hahahahaha

  3. alang-alang mandi, biar guna sabun.

    Membujur lalu, melintang pukang.

    (courtesy of Din Beramboi)

  4. Hahahahaha ……….. hahahahaha …… mak oi sakit perut la …….. hahahaha ….. Minci!? u have yr collection to add? …. hahahahaha

  5. hu hu hu

    ni mesti BM time SPM dapat A++

    erm, mau ganti karam singh walia ke?

  6. Azie, I nak jadi Boat Karam hehehe …

  7. Website yang menarik, tapi saya tak dapat gunakan fungsi RSS. Harap boleh baiki. Thanks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: